dinsdag 7 januari 2014

Foppe's weg Foppe tot fokreu.

Het ingewikkeld verhaal over voorwaarden en samenwerking om een Nederlandse reu in Duitsland tot fokreu te keuren.



Foppe, 13 weken en heel ondernemend.


Vanaf begin stond ik open om mijn kleine Foppe later als dekreu in te zetten als hij geschikt is ervoor. Het haakje bestond wel daarin, dat ik mijn woonzit in Duitsland heb en dat daar geen vereniging voor Stabij's is. Dus had ik de medewerking nodig van de NVSW (Nederlandse Vereniging Stabij- en Wetterhoun). Heel vlot kreeg ik info's. Ik zou gewoon bij Raad van Beheer in Nederland vragen wat ik zou moeten doen. Maar daar was ik aan het verkeerd adres. Ze wilden zich niet bemoeien met een reu die in het buitenland stond. Ook al was hij van Nederlandse afkomst. Dus weer info's opgehaald bij de NVSW. Deze keer kwam ik bij iemand terecht die meer wist. Ze was zeer behulpzaam, maar hoe teleurstellend, ik moest volgens haar mijn reu eerst in Duitsland overschrijven, het zou niet gaan zonder Duitse stamboom (achteraf blijkt dit alleen voor teven te gelden omdat de pups ook een Duitse stamboom krijgen). Ze verwees me naar de VDH (Verein Deutsches Hundewesen). Daarnaast kreeg ik ook al de Nederlandse voorwaarden aan die een Stabij als fokreu moet doen.


Foppe is het liefst buiten en observeert alles wat beweegt.

 Dekreu worden in Nederland:
  • minimaal 2 x een Zeer Goed  op een hondententoonstelling, gekeurd door een Nederlandse erkende keurmeester
  • HD - uitslag (heupfoto met officiële beoordeling op heupdysplasie)
  • inventarisatie van de hond door een door de NVSW erkende, benoemde persoon  
  • aanmelden bij de FAC (Fok Advies Commissie van de vereniging)
Na enkele pogingen kreeg ik de juiste persoon van de VDH telefonisch te spreken. Eindelijk iemand in Duitsland die me verder kon helpen. Het was nogal een ruw wakker worden. Gelukkig kreeg ik al de voorwaarden per mail en kon ik nogmaals alles op een rijtje zetten voor mij.



Tentoonstellingen - niet ons hobby, maar ook geen probleem voor ons.

 
Dekreu worden in Duitsland:
  • HD - uitslag met beoordeling door een door de VDH aangewezen dierenarts (foto moet onder narcose gemaakt worden bij een dierenarts naar keuze, de hond moet minimaal 16 maanden oud wezen).
  • DNA-bepaling (door eigen dierenarts afgenomen, en naar het van de VDH aangewezen laboratorium gestuurd)
  • minimaal 3 x een Zeer Goed op een hondententoonstelling gekeurd door drie verschillende keurmeesters, de hond moet minimaal 1 jaar oud wezen.
  • Foktoelatungstest door VDH (twee onderdelen: gedragsbeoordeling en vormwaarden)
  • Stamboom, Registratiebewijs en bewijs van Export pedigree

Toen ik eenmaal wist wat ik moest doen ging het aan het kiezen van de deskundigen betreffende artsen en keurmeesters. Ik ben 160 km gereden voor de dierenarts om de heupen te röntgen. Mijn trainster heeft me deze aanbevolen. Jammer genoeg hebben de kilometers niet geholpen om een goede uitslag te krijgen. Het werd een C1. In Duitsland wordt de indeling A, B, C, D gemaakt en dan nog deze in 1 en 2 onderverdeeld. 1 is dan het betere resultaat. Ook een verschil met Nederland is dat de Noorbergerwaarde niet bepaald wordt. Ik heb hem nu toch nog aangevraagd, maar ja, de molen malen langzaam, de betreffende dierenarts is met vakantie en ik moet nog afwachten of ze die nog gaat bepalen.

De DNA-bepaling was een kleine moeite, maar ik moest eerst het formulier van de VDH hebben en dit mijn dierenarts overhandigen. Hij stuurde het bloed met formulier aan het laboratorium en ik kreeg via VDH de uitslag inclusiev rekening terug.



Wat gaan we doen?
 

Dan de tentoonstellingen. Voor Nederland (de NVSW), moest Foppe door twee van de vereniging erkende keurmeesters gekeurd worden. Voor Duitsland (de VDH) moest ik bij drie verschillende keurmeesters wezen. Ik koos dus voor een tentoonstelling in Nederland en twee in Duitsland. Op de laatste (twee dagen, Nationaal en Internationaal) waren ook twee keurmeesters uit Nederland, van de NVSW erkend. Mijn geluk, anders zou ik nog eens een tentoonstelling moeten bezoeken zodat Foppe aan de voorwaarden van de NVSW voldoet.


Foppe in de voorgrond, achter in het water Bessel, op de NVSW-wandeling.

 
Op de laatste tentoonstelling was ook de VDH en ik heb me tevoren aangemeld voor de gedragstest en de vormwaardebeoordeling. De gedragstest was eigenlijk niets anders als wat in elk hondenschool geoefend wordt:
  • begroeten van een ander persoon met hond zittend naast baasje
  • hardlopen met de hond naast zich
  • met de hond door een groep mensen bewegen 
  • de hond laten betasten door een vreemde persoon
  • de hond zijn tanden laten zien ter beoordeling van tandvlees en stand van gebit
  • met de hond bij een vreedzame hond langsgaan
  • de hond laten verdringen door een vreemde persoon
  • de hond vastbinden, weggaan en een vreemde persoon gaat naar hem toe
Foppe bestond deze test met bravoure. De gedragstherapeute stond onder indruk en vond hem zeer vriendelijk.



Foppe aan het dollen na de inventarisatie.

De vormwaarde werd door een keurmeester afgenomen die alle hondenrassen mag beoordelen. Ook hij vond Foppe prima qua karakter en vorm.



Het protocol: gedrag is vriendelijk en evenwichtig

Met al de gegevens heb ik de laatste stap gezet: ik moest nog de inventarisatie bij de NVSW laten doen. En dit gebeurde afgelopen zondag. Daar aansluitend hebben we bij prachtig weer nog een mooie wandeling gemaakt. Het was de eerste keer dat Foppe met zoveel honden liep. Ik had enigszins moeite om Bessel en Foppe in de gaten te houden. Bessel zag ik een keer naar mij zoeken. Hij kon me met zijn slechte ogen niet zien en ging de verkeerde kant op toen ik hem riep. Gelukkig heeft hij goed geluisterd en kwam toch nog terug. Foppe ging geheel zijn weg. Ik was hem 2 keer kwijt. Hij viel steeds meer terug en zocht me blijkbaar achterin van de groep. Maar ook hij vond me tenslotte weer en hij was helemaal niet in paniek. Hij is erg zelfstandig, mijn Foppe! Goed voor de jacht te gebruiken.


Foppe tijdens het jachttraining. Hij doet het uitstekend.

Eenmaal thuis heb ik Foppe meteen aangemeld als fokreu. En sinds gisteren staat hij officieel op de site van de NVSW. Ik verheug me erop om Foppe met al zijn goede kwaliteiten ter beschikking stellen foor de fok zodat zijn genen het heerlijke ras van de Friese Stabij kan verrijken.




Gewoon lief!

1 opmerking:

  1. Hoi Barbara,
    Dat is niet gering, wat je hebt moeten doen om Foppe als dekreu toegelaten te krijgen bij de NVSW! We gaan hem zeker promoten!
    Ik moet met Amy nog 1 show lopen, dat wordt de clubmatch van de NVSW eind mei. De fokkerscursus van de NVSW heb ik afgelopen zaterdag afgerond. Een nestje met Amy staat gepland voor voorjaar 2015, natuurlijk afhankelijk van haar loopsheid.... Een reu heb ik al in gedachten, een neef van Aike (1 zus van Aike heeft een nestje gehad, met helaas slechts 1 pup, reu Siebe)
    We gaan ervoor! Succes met jouw prachtige Foppe!
    Groetjes,
    Josette

    BeantwoordenVerwijderen