zondag 16 november 2014

Jachthondenpresentatie: Teckels, Terriers, Bracken, apporteer- en staande honden.

Lente 2014, elk jaar biedt de locale jachtvereniging een opleiding voor jachthondeneigenaren aan. 


In het kader van de jachtopleiding hebben Foppe, Bessel en ik deelgenomen bij het presenteren van de jachthonden in de regio. Hier enkele foto's van dit interessante gebeurtenis. Alle foto's zijn gemaakt door mijn cursuscollega Michael Keller. Bedankt Michael dat ik deze foto's mag gebruiken!
 

De aard-, jagende- stöber- en zweethonden  Foto: M. Keller

De jachthonden in Duitsland worden in volgende categorieen ingedeeld:

  • Staande honden
  • Stöberhonden
  • Zweethonden
  • Aardhonden
  • Jagende honden
  • Apporterende honden

 Van de Duitse Jagdhondengebruiksvereniging (JGHV) worden erkend:


Ras                                                                           Nummer  FCI          Indeling, Groep
 
119
Vorstehhund (7)
216
Vorstehhund (7)
232
Vorstehhund (7)
Griffon (Griffon Korthals)
107
Vorstehhund (7)
Ungarischer Vorstehhund Drahthaar (Drótszőrű Magyar Vizsla)
239
Vorstehhund (7)
105
Vorstehhund (7)
99
Vorstehhund (7)
1
Vorstehhund (7)
Ungarischer Vorstehhund Kurzhaar (Rövidszőrű Magyar Vizsla)
57
Vorstehhund (7)
177
Vorstehhund (7)
179
Vorstehhund (7)
180
Vorstehhund (7)
133, 134
Vorstehhund (7)
115
Vorstehhund (7)
117
Vorstehhund (7)
118
Vorstehhund (7)
102
Vorstehhund (7)
English Setter (Laverack Setter)
2
Vorstehhund (7)
6
Vorstehhund (7)
120
Vorstehhund (7)
95
Vorstehhund (7)
Epagneul Français (Französischer Spaniel)
175
Vorstehhund (7)
Epagneul Bleu de Picardie (Blauer Picardie-Spaniel)
106
Vorstehhund (7)
114
Vorstehhund (7)
5
Stöberhund (8, Sekt.2)
104
Stöberhund (8, Sekt2)
125
Stöberhund (8, Sekt2)
213
Schweißhund (6, Sekt2)
217
Schweißhund (6, Sekt2)
103
Erdhund (3)
Foxterrier (Glatthaar)
12
Erdhund (3)
Foxterrier (Drahthaar)
169
Erdhund (3)
339
Erdhund (3)
148
Erdhund (3)
299
Jagender Hund (6, Sekt1)
100
Jagender Hund (6, Sekt1)
62
Jagender Hund (6, Sekt1)
254
Jagender Hund (6, Sekt2)
63
Jagender Hund (6, Sekt1)
68
Jagender Hund (6, Sekt1)
161
Jagender Hund (6, Sekt1)
159
Meutehund (6, Sekt 1.1)
219
Meutehund (6, Sekt 1.1)
220
Meutehund (6, Sekt 1.1)
244
Jagender Hund (6, Sekt1)
110
Apportierhund (8, Sekt1)
111
Apportierhund (8, Sekt1)
121
Apportierhund (8, Sekt1)
122
Apportierhund (8, Sekt1)
263
Apportierhund (8, Sekt1)
312
Apportierhund (8, Sekt1)
Russisch-Europäischer Laika (Russko-Evropeïskaïa Laïka)
304
Laika (5, Sekt2)
Ostsibirischer Laika (Vostotchno-Sibirskaïa Laïka)
305
Laika (5, Sekt2)
Westsibirischer Laika (Zapadno-Sibirskaïa Laïka)
306
Laika (5, Sekt2)
300
Meutehund (6, Sekt1.1)
84
Meutehund (6, Sekt1.1)
322
Meutehund (6, Sekt 1.1)
295
Meutehund (6, Sekt 1.2)
330
Vorstehhund (7)
126
Stöberhund (8, Sekt2)

(Tabel uit Wikipedia)


De Stabijhoun, Foppe en Bessel.  Foto: M. Keller


De Stabijhoun of te wel Friese Stabij, is een Nederlandse allrounder. Hij is niet opgenomen in de Duitse JGHV.
De Stabijhoun telt bij de indeling in groep 7, staande honden. Het is een kleine populatie, niet bekend in Duitsland. Er zijn maar 2 of 3 teven in Duitsland met die gefokt wordt. Er moeten minstens 30 fokdieren gemeld zijn totdat de Duitse VDH (koppelorganisatie van alle FCI-erkende rassen) toestaat dat een officiele vereniging in Duitsland mag ontstaan. Pas dan kan de rasvereniging een verzoek indienen bij de JGVH. En dan mag het ras ook alle Duitse proeven doen die de keuze voor goede, gekwalificiteerde jagdhonden voor het fokken ondersteunen.
Omdat ik toch jagdhondenproeven wil doen in Duitsland zal ik later nog berichten over de soorten van proeven waar ik wel mag meedoen met de Stabij.
Het is jammer dat de Stabhoun weinig voor de jacht wordt gebruikt. Hij levert uitstekend werk. Zijn kwaliteit is neuswerk (met diepe neus), hij is goed in waterwerk en kan ook goed in het veld werken. Hij is geen spetter en werkt heel zorgvuldig en grondig. Zijn karakter is zeer vasthoudend als hij iets wil / niet wil. Wil men een leuke kameraad moet hij consequent opgevoed worden.
In het gezin is hij hij een heel aanhankelijke en zachte hond. Hij kan het heel goed met kinderen vinden.


Parson Russell Terrier   Foto: M. Keller


De kleine drukke Terrier werd voor het werken in de vossenbouw gefokt. Hij is een uiterst taaie, zelfstandige en soms ook zeer eigenwijze hond. Zijn jagddrift is zeer sterk. De opvoeding moet uiterst consequent gebeuren zodat hij toch een betrouwbare en lieve kameraad wordt. Zijn gehele verschijning is door en door winnend.


Die Brandlbracke   Foto: M. Keller


Van de Brandlbracke worden de bijzondere eigenschappen bij het zoeken naar zweet en stöbern gewaardeerd. Ze werkt rustig en toont een extreem goede inzet met het willen zoeken. Ze heeft ook meestal succes bij het vinden van het gewonde dier.


Duitse Bracke   Foto: M. Keller


Deze hond jaagt op vos en haas. Omdat dit steeds minder mogelijk is in samenhang met minder wild wordt de Duitse Bracke nu vooral bij stöbern op schalenwild (diere met hoeven zoals ree, hert, zwijn....) ingezet.



Tiroler Bracke  Foto: M. Keller


Hier de bruine variante. Er is ook een zwarte-bruine variante en ook een waar nog wit erbij mag op de borst en aan de poten. De Tiroler Bracke wordt gebruikt na de schot om het verwondde dier op de vlucht te zoeken. Hij is een zeer goede zweethond met bijna steeds succes van het vinden van het gewonde dier.



Hannoversche Zweethond  Foto: M. Keller


De Hannoversche Zweethond is rustige en heeft een iets eigen karakter. Hij moet in jagershanden komen als men hem wil op laten bloeien. Hij is uitstekend in zweetwerk en wordt ook zeer graag als hulphond ingezet waar hij mensen gaat vinden. De Hannoversche Zweethond heeft een heel groot uithoudingsvermogen.



Ruwhaartekkel    Foto: M. Keller


De Teckel is zeer zelfverzekerd. Dit is bij de jagd op de das en vos noodzakelijk. In de dassen- en vossenbouw gaat de hond alleen de confrontatie aan met het wild. Het gaat daar om het overleven. Behalve voor het bouwwerk wordt hij voor zweetwerk ingezet. Ook daar is hij vooral de laatste tijd zeer succesvol. Daarnaast wordt hij ook voor stöbern ingezet.


Langhaartekkel     Foto: M. Keller


De Teckel is niet zeer op de mens gericht. Hij heeft een zeer consequente en bewuste opvoeding nodig. Zowel het contact met de mens als met andere honden moet hij leren.



Glatthaar - Foxterrier   Foto: M. Keller


De Foxterrier wordt voor de bouwjagd en voor de zwijnenjagd ingezet. Hij is zeer taai en niet te vermoeien. Ze zijn geliefde begeleiders, maar omdat ze zeer veel energie hebben moeten ze consequent opgevoed worden en lichamelijk zoals geestelijk goed bezig gehouden worden.



Duitse staander, korthaar   Foto: M. Keller


De Duitse Korthaar is een uitstekende, aanhankelijke begeleider van jager en gezin. Hij heeft een heel goede neus en hij apporteert goed. Hij passt zich makkelijk aan maar heeft viel beweging nodig en wil ook bezig gehouden worden.


Duitse staander, langhaar  Foto: M. Keller


De Duits Langhaar staat uitstekend voor en is ook zeer doortastend bij het stöbern. Hij wordt ook als gezinshond gehouden.



Duitse staander draadhaar    Foto: M. Keller


De Duits Draadhaar  is een hond met veel karakter. Hij wordt voor alle disciplines behalve voor de bouwjagd ingezet. Dus in veld, woud en water voor - en na de schot. Hij is levendig en passioneert, leert snel en heeft een grote binding met de baas en zijn familie. Ook met kinderen van elk leeftijd kan hij het goed.



Weimaraner    Foto: M. Keller


De Weimaraner wordt meestal voor de jagd gekocht, zelden als gezinshond gehouden. Hij is veelzijdig, aanhankelijk en volhardend. Vooral de goede neus en het neerhalen van wild- en roofwild wordt door jagers gewaardeerd. De hond wordt vooral ingezet na de schot als zweethond. Hij heeft niet veel temperament bij het zoeken. Soms worden de Weimaraner als Therapiehond ingezet.



Braque du Bourbonnais    Foto: M. Keller


De Braque du Bourbonnais is zeer uitgebalanceerd en kan goed leren. Ze werkt met hoge neus. Thuis is ze rustig en aanhankelijk. Omdat ze bijna uitgestorven was heeft men tegen eind van het vorige eeuw outcross met de Pointer en Duitse Korthaar gedaan.


Epagneul Breton    Foto: M. Keller


De Epagneul Breton is een hond uit Frankrijk. Hij is een Staander. Hij heeft een goede neus en werkt goed voor en na de schot. Hij is ook uitstekend voor zweetwerk te gebruiken. Als gezinshond is hij minder geschikt omdat hij erg veel beweging nodig heeft en wil werken.



Viszla korthaar   Foto: M. Keller


De Magyar Vizsla is een hond uit Hongarije. Hij is een uitstekende zweethond, apporteert graag, is snel en leert graag. Hij is sensibel en aanhankelijk. Alleen als men hem voldoende bezig houdt kan hij ook als gezinshond gehouden worden. Bij onvoldoende bezig houden kan hij tot een probleemhond worden.



Ierse Setter    Foto: M. Keller


De Ierse Setter is oorspronkelijk uit Ierland en is een Staander met een zeer goede neus. Hij is snel en beweegt graag. Hij kan ook uitstekend als gezinshond ingezet worden.



Zwarte Labrador  Foto: M. Keller


De Labrador Retriever is een uitstekende apporteur. Hij wordt voornamelijk na de schot gebruikt. Hij zwemt heel graag en is zeer enthousiast en snel. Hij is ook goed bij het zoeken van zweet. De hond is vriendelijk en heeft geen agressie of angst. Hij is zeer evenwichtig. Een jongjager die nog alles moet leren heeft een ideale hond in de Labrador. De hond is zeer gewild en wordt dan ook veel als gezinshond gebruikt. Voor gezinnen met kinderen is de labrador ideaal. Desondanks wil ook deze hond werken en men moet ook deze hond bezig houden.



De jagers met het jagdhoorn.   Foto: M. Keller


Het was een gezellige dag. De meeste cursisten van de jagersopleiding waren er met het gezin. We hadden volop gelegenheid om elkaars gezinnen en de honden te leren kennen. Men kon ook eten, de maaltijd bestond uit een lekkere gegrilde worst met mosterd en brood. En natuurlijk had men ook de gelegenheid om met jagers uit de omgeving in het gesprek te komen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten