donderdag 29 november 2012

Foppe heeft zijn eerste kraai geapporteerd!

4e les
20 november 2012

Deze les stond in het verdiepen en herhalen van het tot nu geleerde.

  • bij voet lopen te oefenen met wendingen,
  • snel en langzaam gaan en blijven staan, 
  • waarbij de hond dan vanuit zichzelf moet gaan zitten,
  • het zitten wachten oefenen terwijl ik met iets anders bezig ben (ook praten)
  • apporteren, het woord heel vaak zeggen, de dummy nog aangeven, af en toe proberen of hij het zelf aanpakt (aanbieden)  werken met de twee dummy's, enkele meter lopend, dan voor me zittend en afgeven, opletten op het correcte afnemen
  • 'hier' oefenen aan de lange lijn

Foppe en ik leren met veel plezier. Hij is echt leuk om hem iets aan te leren. Intussen probeer ik het apport wat dieper (dichter bij de grond) aan te bieden. Hij pakt het nog niet met zoveel enthousiasme als ik zou willen. Maar ik denk dat ik dat wel bereik met hem. Hij is nu erg geconcentreerd en ik kan hem alleen maar bevestigen bij zijn werk. Heel af en toe moet ik hem corrigeren. Ik merk zelf dat ik heel creatief en geduldig ben. Als iets nog niet zo lukt, hoe ik het wil, doe ik een stapje terug. Als het dan lukt maak ik een uitbundig dansje met hem. 
Het lopen met een apport in de vang gaat al heel goed, ook gaat hij ook zonder problemen voor je zitten en houdt het zolang in de vang totdat ik het hem af neem. Ik doe deze oefening alleen aan de riem.
Van deze les heb ik geen foto's.
  


5e les
25 november 2012


De eerste les met anderen samen! We zijn met 10 honden. Ik heb Bessel en Foppe bij me. De bedoeling is dat ik met beiden oefeningen doe.  
Ik vond het interessant om de honden met hun baasjes te zien werken. Het waren 1 zwart-witte Duitse Staander kortharig, 2 Weimaraner, 1 kleine Münsterländer, 2 Pudelpointer, 1 Ierse Setter, 1 hond uit Italië met een uiterlijk lijkend op een Podenco en de 2 Friese Stabij's. 


Foppe apporteert de Kraai.

  
De Friese Stabij is hier niet bekend. Iedereen was weg van het mooie ras. En vooral van Foppe, die af en toe capriolen uithaalde, maar vooral indruk maakte voor zijn apporteren.

We hebben 4 uur aan een stuk doorgewerkt. De honden hebben in het begin aan een boom vastgebonden gelegen. Als ze opstonden werden ze gecorrigeerd. Steeds was afleiding, een hond was steeds aan het werken. Mijn honden begrepen het gauw dat ze gecorrigeerd werden als ze opstonden.

De eerste oefening was lopen aan de riem.
We hebben een parcour met pionnen gelopen. Met Foppe ging het vrij goed. Maar ik heb de eerste keer na ca. 6,5 jaar weer met Bessel gelopen. Ik bleek veel te veel te spreken. Eerlijk, ik deed dit ook nooit graag met Bessel. Hij liep steeds voor of achter en heel ver van me. Maar Monika liep een paar rondjes met hem en zie da, hij liep al veel mooier! Dus zal ik met hem ook weer wat vaker oefenen!

Later hebben we de honden in een rij vrij afgelegd en na 10 minuten hebben we de honden afgeroepen. Daarbij mocht alleen de hond komen, wiens baas geroepen had. Hier deed Bessel niet mee. Hij kan het en ik wil liever Foppe leren. Foppe deed het eerst goed, maar hij vond het wat lang. Ik mocht hem dan als eerste afroepen.



Vrij afleggen en wachten.



De volgende oefening was het apporteren. We gingen wederom een om een de oefening doen en de honden keken vrij liggend toe. We moesten de hond een apport aangeven. Dan moesten we het apport voor de voeten van de hond leggen en hij moest het opnemen en aangeven. Tenslotte hebben we het apport op 3 meter afstand afgelegd en de hond moest het aan de riem halen en brengen.




De Münsterländer kan al goed apporteren.


Dan gingen we iets afzijdig en de hond moest zitten. De baas ging op 15 meter afstand een apport neerlegden dat de hond moest halen. 
Ik ging voor het eerst een apport vrij afleggen. Monika heeft de hond aan de lijn gehouden en ik heb wat theatraal zijn lievelingsapport, de dummy met het konijnenvacht eromheen, op ongeveer 8 meter afstand neergelegd. Toen ging ik terug en heb Foppe losgemaakt. Ik heb enkel het commando apport gegeven en Foppe holde als een speer naar het apport en kwam kwispelend terug ermee. Ik was helemaal uit mijn sas! Beter kon niet! Nu kon mijn dag niet meer stuk. Ook Bessel deed deze oefening op 15 meter afstand en hij was heel blij en enthousiast.

De volgende oefening was het apport binnen een cirkel van een groepje mensen leggen. De hond mocht toekijken en moest het ook halen. Ook dit ging met Foppe prima. Bessel ging op de wind af en liep met de geur verder. Maar hij vond het eigenlijk ook vrij snel. Het was voor hem de eerste keer dat hij het apport tussen mensen eruitgehaald had.




De zwart-witte Duitse Staander komt met flappende oren terug met de dummy.


De volgende oefening was de kraai te apporteren. Elke hond mocht even daaraan snuffelen. Foppe kreeg extra lang tijd ervoor. Monika hield de kraai aan de poten en praatte met mij. Foppe ging gelijk geïnteresseerd snuffelen. Toen ik erop inspeelde corrigeerde Monika me en ik mocht niet meer doen alsof het iets bijzonders was. Dus mond houden tegenover Foppe en hem zijn gang laten gaan. Wel normaal doorpraten. Foppe was echt benieuwd op dat ding. Hij zat met de neus in de veren en ging niet meer weg. Na ca. 5 minuten ging Monika naast hem staan zodat ze de kraai kon aanbieden en Foppe de kraai in de vang kon nemen. Dit ging even met wat weerzien. Maar met heel weinig hulp en natuurlijk met het commando apport had Foppe het in de vang. Monika ging ook enkele passen met hem en dan heeft ze het hem weer afgenomen. Ik stond van binnenin te juichen!

 
Foppe vindt de kraai zeer interessant.

Ik heb daarop Foppe nog enkele keren de kraai laten apporteren. Monika heeft zich alle tijd genomen voor ons.


Foppe doet het goed, hij heeft de kraai goed in de vang.

Bessel weigerde in het begin heel sterk de kraai in de vang te nemen. Van mij moest hij ze niet nemen. Maar Monika heeft ze hem toch in de vang kunnen geven. Op de foto ziet men Bessel, hij ziet niet bijzonder gelukkig uit. 


Bessel heeft een hekel aan kraaien. Dit is de eerste keer dat hij een kraai goed in de vang heeft.

De volgende oefening was een straat van apporten. Elke hond moest achter elkaar de apporten opnemen en aangeven. De apporten lagen 5 meter van elkaar en het waren van alle soorten, maten, gewichten en structuren. Foppe heeft alleen de lichten moeten apporteren. Maar ja, ik heb eigenlijk van de rest alle aangegeven. Als ze zo op de grond liggen vindt hij niets daaraan. Niet eens de konijnenvacht-dummy, die hij net zo mooi geapporteerd had had hij nu opgenomen. Och, dat komt nog wel. Even geduld en oefenen.... De ochtend was lang, hij was vermoeid en ik ook.
Ook Bessel vond dat geen leuke oefening. De vele vreemden geuren... Hij weigerde ook te apporteren. Zo ging ik met hem nog even op zij en heb nogmaals met de eigen dummy's wat vrolijker laten apporteren.

Het was de eerste keer dat ik met 2 honden ben gaan werken. Het was eigenlijk heel goed voor beiden. Ik zal in toekomst ook thuis meer met Bessel gaan doen. Hij had toch meer plezier om mee te doen dan ik verwachtte.
De anderen honden hebben zeer verschillende baasjes. Eigenlijk zijn alleen drie van allen echt geïnteresseerd om goede jachthonden van te maken. De anderen hebben het niet echt door dat ze meer trainen zouden moeten.

En toen was het tijd om naar huis te gaan.
Volgende keer zal er een sleep getrokken worden.... Ik heb dan weer privé-les.

2 opmerkingen:

  1. Het gaat lekker met Foppe en Bessel op de jachttraining. De passie zit er goed in. En zelfs een kraai pakken, goed hoor!
    Het zijn wel lange trainingen, maar zolang het weer goed blijft, is dat niet zo erg. Bij Aike en Amy gaat de concentratie er dan snel af en is het beter gewoon te stoppen.
    Groetjes, Josette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de daad zijn dat lange trainingen. Gelukkig scheen de zon en was het droog. Ik heb Foppe dan ook helemaal niet zo lang vrij afgelegd. Ik vind deze discipline gewoon nog te zwaar voor mijn ondernemende Foppe, als hij 10 minuten vrij gaat liggen ben ik al blij.

      Verwijderen