dinsdag 6 november 2012

Meer dan een kuchje...

Kennelhoest!
Donderdag was noch niets aan de hand. Op vrijdag moest ik werken. 's Avonds heeft Foppe nog heel normaal gegeten. Wel is me opgevallen dat hij enorm veel water dronk. Hij kwam bij mij liggen toen ik nog wat achter de computer zat te surfen. Ik lette niet op hem, maar ineens zag ik een heleboel papiersnippers liggen. Ik moest lachen, hij weet toch steeds wat te doen!
Ineens, na negen begon hij erg te hoesten. Het was een droog, hees hoesten. Mijn eerst gedachte was, dat hij misschien een papiertje in de keel heeft gekregen. 


Het witte in het oog is licht rood,
op zaterdag was het nog donkerder rood.
 

Koorts had Foppe niet, maar tegen elf uur s'avonds begon hij te spugen. Steeds kleine beetjes witte slijm. Hij bleef actief ondanks de extra inspanning van het hoesten. Ik besloot om hem in de gang bij zijn bench te brengen. Maar dat werd me niet met dank afgenomen. Hij lag voor de deur en wilde weer in de woonkamer. 


Foppe kreeg mijn rolkraag om. Hij wacht
totdat de deur opengaat, hij wil naar de woonkamer


Om zijn speeksel, die hij bij voorkeur op de doeken, de matjes en de kissen plaatste, op te nemen, had ik een rol keukenpapier klaar gelegd. Toen ik na een tijdje het opgehoeste wilde opvegen vond ik zijn kissen voller papiersnipper. Echt Foppe! Hij had het die avond met papier.


een halve rol  keukenpapier....

Het uitlaten ging zonder problemen. Ik merkte alleen dat hij Bessel bijzonder vaak uitdaagde. Gehoest had hij in het begin even, ook heel hees en droog.

Die nacht moest hij weer in de bench.  Die arme Foppe heeft vaak gehoest die nacht. Omdat hij in de avond ook veel gedronken had heb ik hem een keer in de nacht uitgelaten en toen ik opstond ook weer. Ik moest vroeg eruit voor mijn werk. Gelukkig was Guido thuis en kon hem observeren!
  
Om 09:00 kreeg ik een SMS. Foppe had gegeten, maar alles overgegeven. Wat zou hij gaan doen? Ik besloot dat hij naar de dierenarts zou moeten. Op dit moment was ik echt bang dat hij toch iets ingeslikt had. Hij hoestte volgens Guido nog steeds, maar was verder zeer actief.

Foppe moest met het jasje en rolkraag om naar buiten.


Samen gingen we naar de dierenarts. Deze constateerde kennelhoest. Ik begreep het even niet, ik had Foppe toch ingeënt tegen kennelhoest? Maar hij vertelde me dat dit eigenlijk niet echt mogelijk was omdat erg veel viren rondgingen. En omdat Foppe nog jong was, het weer zo onmogelijk warm en dan weer koud..... Hij wilde Foppe ook niet met Antibiotica volstoppen. Dus kreeg Foppe neusdruppel, die zouden verlichting geven. Daarnaast kreeg ik nog Pulmostat akut, dat ik twee keer per dag in het voer mocht doen. Het is een biologisch middel ter ondersteuning van de ademhalingswegen. In de dierenzaak kocht ik Pet Balance een pasta met vitaminen ter sterking van de weerstand. Van deze pasta krijgt Bessel ook net zoveel per dag. Ik ben nog steeds iets bang dat Bessel ook ziek zou worden. 
Kollega's hebben me Thijmsiroop aanbevolen. Maar dat kreeg ik hier niet. Online heb ik nog Puur Laryngo besteld, maar dat is nog steeds niet gearriveerd.Men ziet niet dat Foppe ziek is totdat hij begint te hoesten...
 
Omdat het de laatste dagen vrij koud was heb ik steeds het jasje aangetrokken. Het tuigje heb ik tot nu toe alleen bij het speuren aangetrokken. Maar ik vond het gepast om Foppe nu met het tuigje uit te laten. Thuis had hij geen halsband om, enkel mijn rolkraag.

Foppe daagt Bessel uit.

Bessel wijst Foppe terecht. Hij houdt zijn hoofd heel hoog.Netjes wachten totdat ik het zijn geef om over de straat te mogen


In de bebouwde kom

 
Intussen zijn we vier dagen verder en Foppe hoest niet meer zo vaak. Allen als hij lang binnen is en met Bessel speelt moet hij nog af en toe ophoesten. Hij spuugt ook niets meer uit. Gelukkig doet hij dat sinds gisteren niet meer en hij mag weer door de hele woning jagen.
Het lijkt, dat de lucht buiten hem goed doet. Het is nu wat warmer geworden en ik heb hem een dunner jasje om en het tuigje overheen.


Morgen begin ik weer met hem te trainen. Niet te intensief, eerder speels, tussendoor.

Het vervelende aan het hele verhaal is dat juist ast. weekeinde een speurtraining op Terschelling plaats vindt. Ik heb me met Foppe daar aangemeld en me zeer daarop verheugt. En nu kunnen we niet deelnemen. Kennelhoest is zeer besmettelijk.
Dat is overmacht. Misschien kan ik bij een andere gelegenheid weer eens Stabij's en Wetterhounen aan het werk zien en met de eigenaren van deze bijzondere rassen samen genieten van onzer hounen.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Barbara,

  ik denk dat je wel kunt deelnemen aan het speurweekend. Je moet Foppe alleen niet uit een openbare waterbak laten drinken. Kennelhoest is vooral besmettelijk in de eerste dagen en dan nog vooral als ze uit een bak drinken / eten (hondenscholen zijn daarom een bron van infectie terwijl je bij de dierenarts in de wachtkamer bij een hond met kennelhoest kunt zitten zonder dat jouw hond kennelhoest krijgt) maar als hij niet meer hoest is er weinig kans op besmetting.

  Het is een erg leuk en leerzaam weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag heeft Foppe weer meer gehoest. Hij maakt geluid alsof de slijm nu ietsje los komt. Ik heb desondanks nog geen slijm gevonden op de grond. Vanaf 11:00 vanochtend gaat hij ook regelmatig niesen, ca. 3 tot 4 keer per uur. Tijdens het wandelen had hij ook melkachtige 'sap' uit de neus. Dat heeft hij regelmatig afgelikt. Ik denk het is nog niet over.
   Ik zou echt heel graag naar Terschelling willen. Maar ik durft niet, het zou al overmorgen vertrekken wezen.

   Verwijderen
 2. Oh,Foppe wordt maar snel weer beter.
  Ik hoop dat hij snel weer opknapt, het blijft zielig een ziek dier. Je voelt je zo hulpeloos, omdat je niet veel kan doen en de blik in hun ogen van help me nu toch, zegt genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen