woensdag 23 januari 2013

In het licht besneeuwde bos.

Eigenlijk dacht ik na de natte milde periode dat vadertje forst onze breedtegraden dit jaar wil ontzien. Maar op 14 januari was het een prachtige dag met ietsje pietsje sneeuw en een milde zon. Mooi genoeg om het fototoestel mee te nemen op de ochtendwandeling.


Foppe staat voor, het mag hier ook met beide benen op de grond.


Nog steeds oefen ik met beide honden het "hier". Het is erg vermoeiend, omdat ik weet dat er wel reeën zijn in de buurt. Dat betekent, ik moet beide honden steeds observeren en nooit verder dan 10 meter laten gaan. Tegelijk moet ik de omgeving observeren of ik niet toch noch wat zie, wat de beiden niet gezien hebben. Soms roep ik ze midden in het snuffelen op, dan weer tijdens het spelen. Ik beloon de honden (nog) steeds met snoep. Dit, omdat beiden zeer dankbare eter zijn en ze dan graag komen. Maar nadat ik een lange periode aan de lange lijn heb geoefend is het nog steeds niet perfect. Soms moet ik echt nadruk op mijn stem leggen. Ik heb ook gemerkt dat Foppe niet meer goed reageert op het fluitje. Raar, hij zou toch moeten weten dat het "meteen komen" heet! Hij reageert vaak beter op mijn "hier". Bessel doet nog een schepje bovenop. Hij kan in alle rust mijn roepen en fluiten ignoreren en verder likken en snuffelen als hij een plasje van een teefje ruikt. Hij kan dan 5 minuten snuffelen. Soms gooi ik dan wat voor zijn voeten. Meestal moet ik hem ophalen. Ik ben er nog niet uit hoe ik dit kan verbeteren. Ik zou het graag willen, omdat hij geen goed voorbeeld is voor Foppe. 
Monika heeft gezegd dat Bessel gewoon de baas over mij is. Hoort zich erg aan, maar ik denk, dat ze gelijk heeft.


Hippieeee, we gaan!!!!


Bessel, ik dacht dat vrouwtje gezegd heeft "zit"?!?!


Kijken we zo goed?

Soms laat ik wat vallen tijdens het lopen en dan stuur ik Bessel om het te zoeken. Voor Foppe leg ik het nog steeds zo, dat hij kan zien dat ik wat neergelegd heb. Ik laat hem dan zitten en wachten. Dan ga ik tien meter weg en leg het op de bodem.


Foppe brengt mijn handschoen


Mijn meest voorkomende fout in de opvoeding van de honden is het inconsequent zijn. Ik merk het vaak bij Bessel omdat Foppe al veel beter reageert op mij als hij. Elke dag weer moet ik me zeggen dat ik geen commando geef als ik al kan zien dat ze het waarschijnlijk niet gaan opvolgen (door afleiding, te ver weg zijn, geen tijd nemen voor correcte uitvoering). Als ik eenmaal iets vraag van mijn honden dit ook echt vragen en niet met de helft tevreden zijn.


 
Overal verse geuren van reeen.Ik ga nu ook weer met Bessel meer oefenen en strenger zijn. Als ze namelijk eenmaal betrouwbaar zijn hebben ze gelijk ook meer vrijheid. En ik kan meer ontspannen zijn...6 opmerkingen:

 1. Soms gooi ik wat voor z'n voeten....zegt je.
  Persoonlijk zou ik (maar wie ben ik?) langs lopen, de hond aanhaken zonder wat te zeggen en rustig een stukje volgen inbouwen. Daarna belonen voor het volgen met 'vrij'.
  Maar dat zegt niets over je foto's, die zijn top! Je woont in een prachtige omgeving zo te zien.
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip. Ik zal het een tijdje uitproberen en kijken hoe het werkt. Het zal mooi wezen als Bessel ook beter gaat luisteren.
   Barbara

   Verwijderen
 2. Oh Barbara, klinkt zo herkenbaar. Amy luistert bijna niet naar mij, als ik ze samen uitlaat. Ze heeft dan alleen oog voor Aike. En komt wel met hem mee, zodra hij komt op mijn roepen. Bij hem werkt de fluit gelukkig erg goed. En ja, belonen blijf ik ook doen. Wij werken immers ook niet voor niets?
  Ach, zo blijven we lekker met ze bezig, toch?
  Groet,
  Josette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is Foppe zeer zelfstandig en ondernemend. Hij gaat ook op eigen houtje los, als het uitkomt. Maar hij voelt goed aan dat hij in het bos bij mij moet blijven. Aan de Rijn gaat hij erg ver omdat ik zeer zelden ga terugfluiten.
   Maar het troost me, van je te horen dat ook jij aan het appel schaven moet. Ik dacht steeds dat de pups het fluitje goed kennen en dat dit zo blijft...
   Ja, het is elke dag weer heerlijk met de honden los te trekken. Trouwens, vandaag heb ik Jan's advies opgevolgd en kreeg een heel volgzame Bessel!

   Verwijderen
 3. Hoi Barbara,

  Het zit vast in de genen, Saar luistert soms heel goed, maar als we dichter bij huis komen en de dijk over moeten en Saar weer aangelijnd moet worden, is ze soms stokkendoof. :-)
  Wat heb je weer een mooie foto's van Bessel en Foppe, ik vergeet vaak de camera mee te nemen, zo ben ik al veel mooie momenten mis gelopen.

  Groetjes Monique.

  BeantwoordenVerwijderen