zondag 7 april 2013

Showen

Mijn vrolijke, wilde Foppe showen? Het zou echt moeten, tenminste twee keer, de eerste keer op de Clubmatch. Bijna alle eigenaren van het hele nest hebben het afgesproken. Brigitte, de fokster, vond het natuurlijk super!

Foppe had wel zin in om op reis te gaan. Hij wist al lang dat iets ging gebeuren, er stond tenslotte veel bagage in de hal....
Om half zes 's ochtends, het was noch donker toen ik de honden uitliet, heeft Foppe wel eerst zin in gehad om reeën te jagen. Maar pech voor Foppe, ik had hem aan de riem. 

Toen de auto startklaar was mocht Foppe eindelijk erin. Ik moest hem geen twee keer uitnodigen. Enkel Bessel vond het niet best, alleen thuis te blijven. 

Tom-Tom heeft aangegeven dat ik 1 uur en 52 minuten over zou doen. Dit klopte ongeveer. Ik wist ook dat in de buurt van de Hanzehal voldoende uitlaatgroen was om de hond even te laten springen na de lange rit.
Mooi op tijd kon ik nog informeren hoe ik aan de startnummer kwam, in welke ring we moesten presenteren en hoe de gang van zaken was. Het was immers 9 jaar sinds ik met Bessel een keer op een Clubmatch geshowd had. 

Foppe was thuis al gewend aan de linnen reisbench. Hij was heel braaf en volgzaam. Toonde geen nervositeit en was ook niet vermoeid van de rit. Hij had voornamelijk geslapen tijdens de rit. Hij is de laatste maanden heel veel auto gereden. Nu kon ik hem zo in de bench laten liggen en ik kon ook wat rondlopen zonder hem overal mee te nemen. 

Kort voor het begin zag ik dan eindelijk de eigenaren van Rinus, Teun, Amy en Saar. Onze groep voor de Reuen Jeugdklas telde 23 deelnemers. De groep van de Teven Jeugdklas telde 21 deelneemster. Best veel, dit betekent lang wachten.  

Gelukkig kwamen onze groepen gelijk in het begin aan de beurt en Foppe en ik kregen de nummer die als tweede moest/mocht showen.


wachten totdat de Keurmeester iedereen goeden dag heeft gezegd


Foppe heeft geleerd te zitten naast mij,
dus paaien met snoep... hij moet staan!


achteraf heeft de Keurmeester me in het oor gefluisterd
dat dit hondje nog veel meer expressie kan tonen...

Ik heb met mijn camera geprobeerd foto's te maken tijdens het lopen met de honden. Maar de camera heeft blijkbaar niet voldoende pixels om scherpe foto's te maken in de hal. Ook een lieve bekende die van mij probeerde foto's te maken lukte het niet.

Rinus laat de tandjes bekijkenRinus en vrouwtje wachten af, de keurmeester is aan het dicteren...
Teun met zijn baas. Zo veel deelnemers, da gaat men beter
relaxen... totdat men aan de beurt is!Gesprek tussen mannen

noch even staan, dan eindelijk zijn we klaar - of nog niet!

Met plezier hebben we kort nadat we de ring hebben verlaten kunnen lezen dat onze drie honden een U voor uitmuntend gescoord hadden. Dus dit betekende dat we nogmaals een rondje mochten lopen. In de tussentijd kwamen de beide dames en vertelden dat ze al klaar waren met showen. Hebben we helemaal gemist. Amy had een ZG en Saar een U gescoord! Gefeliciteerd!
Bij de Teven Jeugdklas liepen 21 deelneemster en er werden 7 U en 10 ZG gegeven.

De tweede ronde lopen ging vrij snel. Ik liep op een na laatste uit de ring. En dan werden die vier beste plaatsen verdeeld. Het was duidelijk dat deze keurmeester de honden die wat hoog op de poten waren de voorkeur heeft gegeven. Dit heb niet alleen ik opgemerkt, ik hoorde het ook nog van anderen deelnemers.

Bij de Reuen Jeugdklas liepen 23 deelnemer en er werden 10 U en 8 ZG gegeven. Wat me wel opgevallen is dat maar een van de 5 nakomelingen van de oom vaderszijde in dezelfde klas met een U gescoord heeft. Bij de teven is geen nakomeling van de oom vaderszijde aan staart gegaan.

De vereniging heeft een onderzoek op PDA (erfelijke aandoening op open ductus botalli) geregeld. Jammer genoeg hebben zich enkel 30 personen aangemeld, maar eenmaal daar hebben dan toch bijna alle deelnemers (ca. 200 honden) gedacht dat nog wel even snel te doen. Ik heb me braaf aangemeld, maar moest desondanks 1 uur een 30 minuten wachten op mijn beurt. Heb daardoor heel veel van het showen gemist en heb ook heel weinig contact met de nesteigenaren gehad. Het onderzoek stelde niet veel voor. Het bloed prikken hebben de dames zonder scheren gedaan. Foppe vond het niet leuk en stribbelde iets tegen, hij moest 2 keer geprikt worden.

Naturlijk ging ik nog de stand van JWC (Jacht- en Werkcommissie) bezoeken en kon nog enkele vragen kwijt. 

Dan ging ik het rapport van Foppe halen: 
                                     Reu van ruim 1 jaar,
                                     iets gestrekt totaalbeeld 
                                     Goed hoofd, oog oor en gebit met goede expressie
                                     Prima ontwikkelde romp
                                     Krachtige benen en voeten met correcte hoekingen
                                     Gangwerk is krachtig en royaal 
                                     Vacht moet nog verder ontwikkelen (sluiker worden) 
                                     Prima karakter

Leuk, ik was echt blij met dit rapport.

Ik bekeek dan nog de kind-hondshow war Lizemijn Huisman de Jong (9 jaar) met Rinus mee gedaan heeft. Daarna heb ik het hele programma in de Erering bijgewoond. Het was best indrukwekkend en interessant omdat ik me in de hele populatie Stabijhoun verdiept had voordat ik Foppe kreeg. Zo is dat, als het hart voor het ras slaat!

Bekaf ben ik thuis aangekomen. Foppe lag driekwart van de rit op de rug en hield zich met de poten aan de bench vast. Ook hij was moe. Bessel lag volgens mijn man de hele dag voor de deur aan het slapen. Pas nu kwam weer leven in hem en hij begon met Foppe te spelen. Ik heb enkel nog een soepje gegeten en daarna ging ik slapen totdat het weer tijd was de honden uit te laten....

5 opmerkingen:

 1. Hoi Barbara,

  Het was inderdaaad een druk dagje, wij waren ook heel moe toen we thuis kwamen.
  Het was een leuke ervaring, maar ik ben toch veel liever buiten met Saar bezig.
  De hondjes van Brigitte hebben het toch maar goed gedaan.
  We hebben inderdaad elkaar niet veel gezien, maar met de fokkersdag komt dat wel goed.
  Groetjes Monique.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er goed uit Barbara. Toen Hanny thuiskwam,
  heb ik gelijk even gevraagd hoe Foppe het had gedaan. Top!!
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor je belangstelling. Tot mijn spijt heb ik Hanny niet herkend. Ze heeft de laatste maanden ongelovelijk veel werk verzet! Een hartelijk dank je wel!
  Ben benieuwd op de foto's van Arina. Ze had het druk.
  Groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Barbara,
  Het was een superdag voor de Leafkes. Ik had Brigitte via sms op de hoogte gesteld, maar zij reageerde uiteindelijk op de Facebook-berichten op de behaalde resultaten. Ze was natuurlijk trots op haar nest! Ze had nog een troostend woord voor mij, dat Amy nog moest uitzwaren en een volgende show zeker ook een U zou halen, maar ik moet zeggen, dat me dat niet gestoord heeft. We hebben gewoon superleuke en mooie honden!
  Monique en ik hadden ons ook opgegeven voor het onderzoek, maar hebben zeker ook 1,5 uur staan wachten. Amy had nergens anders oog voor dan de snoepjes die één van de meisjes in haar bek stopte! Ze heeft van de prik helemaal niets gemerkt. Soms is het niet verkeerd om een hond te hebben die zo op voedsel gericht is!
  We zien elkaar weer op 1 juni!
  Groet, Josette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hartstikke mooi keurverslag!
  En wat toevallig dat we naast elkaar zaten he?! De foto's zijn evengoed nog best leuk geworden.
  Leuk jou en Foppe nu ook eens te ontmoeten.
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen