donderdag 7 maart 2013

Hiep hiep, hurra. Foppe is jarig!


Vandaag, 7 maart, is Foppe 1 jaar oud. Net was hij nog een pup en nu zijn we al en stuk op de weg om een goed functionerend team te worden.

Foppe is zeer aanwezig in mijn leven. Soms is hij de clown. Hij is zeer vrolijk en beweegt vaak heel grappig. Het is mijn eerste hond die met zijn voorpoten aandacht vraagt. Vooral als we ergens zitten komt hij en legt zijn poot op de knie. Toen ik ziek in het bed lag kwam hij me regelmatig opzoeken en zette zijn poot op het bed. Daarbij zuchtte hij en keek me aan. Soms duwte hij onverwachts zijn kopje onder het bedek.
Als ik ergens sta komt hij ineens vanaf achter, springt hoog en zet zijn voorpoten tegen mijn schouder aan, hij blijft dan een moment zo staan. Ondanks dat ik meestal daarvan schrik vind ik dit leuk en ga hem ook niet corrigeren.
Foppe heeft heel veel behoefte aan lichaamscontact. Dan is hij de charmeur. Hij gaat dan heel vragend kijken en drukt zijn lichaam heel dicht aan mijn lichaam. Het liefst zijn kopje onder het kin, net alsof hij mijn hartslag wil luisteren. Dit doet hij ook bij mijn man.

Foppe ongeveer 6 weken oud.

Soms komt het jachthondje in hem naar boven. Dan kan hij uren vanuit de woonkamer alles wat buiten vliegt en kruipt bespieden. Maar het liefst is hij buiten. In de grote tuin zit steeds ergens een vogel die men kan opjagen. Ook woelmuizen zijn er voldoende om iedere dag wel een of twee grote kuilen te graven...

Het eerste verkennen van het nieuwe thuis.

En het leukst vindt hij, geloof ik, met mij naar de hondetraining te gaan. Daar vindt hij de trainster groots. Elke keer holt hij bij aankomst op de trainingsplaats naar haar toe. Dan staat hij aan haar op en begroet haar met veel vreugde.
Maar hij wil ook uitgedaagd worden. Als mij met een oefening niet lukt, bij Monika, de trainster gaat het ineens. Haar geheimpje? Hondefluisteraar?

Het bos, daar waar zoveel te kijken en snuffelen valt...

Moe, maar al nieuwe streken aan het verzinnen...


Leuk, deze tunnel, Foppe leerde al heel snel
dat aan het andere eind snoepjes wachten...

Foppe liep al na een keer oefenen helemaal alleen over de brug.

Foppe's eerste opdracht bij ons was het deurtje zelf te openen. In het begin alleen naar buiten, toen dat lukte moest hij ook leren weer naar binnen te komen. Heel praktisch, het ging samen met zindelijk maken.

Alles wat niet vastgeschroefd is, kan men dragen...Het eerste eendagskuiken. Eerst onderzoeken,
maar eenmaal een hapje genomen en het gaat zo erin.


Het mocht toen noch niet, maar was wel leuk,
 Bessel achteraan lopen door het hele huis.


Staartje omhoog, lange stapjes, Freesbee
 goed in het bekje, hij had Bessel dat ding afgepakt!

En ook Foppe daagt graag uit. Bessel, mij en mijn man. En hondje, dat bij elk contact lijkt op een champagnefles die net geopend wordt. Men kan de knal en het spectacel niet missen.
 
Wat zal ik nu verzinnen?

In de tuin,  Foppe heeft de kuil onder het hek gevonden voordat ik ze zag.

Ook bij Foppe kwam de fokster Brigitte met Mama Imre op visite. Foppe herkende de beiden meteen en was door de dolle heen. Hij danste en holde rond in de woonkamer. Ik was blij toen we naar buiten konden zodat hij betere grond onder de voeten kreeg. Foppe daagde natuurlijk Imre gelijk uit. Deze liet zich niet in de maling nemen en wees Foppe goed terecht. Omdat net een loopse teef in de buurt was heb ik Bessel tijdens de wandeling aan de riem moeten nemen. Maar Imre en Foppe konden heerlijk rond snuffelen en Foppe liet zien dat hij vrij zelfstandig kon functioneren. Hij kleefde niet en was zeer attent op alles wat bewoog in de berm en bomen. Ook luisterde hij redelijk goed. Van de relatie met mij heeft ze niet erg veel meegekregen omdat Foppe zeer opgewonden was. Desondanks hoop ik dat Brigitte tevreden is met zijn ontwikkeling.

Met Mama Imre en Bessel aan het pootje baden.

Het vogelvoer ruikt naar vet, mmmmhhhh lekker!

Vogeltjes kijken

Hier pak dan aan, de stinkende, vieze kraai!


Heel fijn is het dat hij nu ook een echt maatje voor Bessel is. Deze is uit zijn hondse eenzaamheid gerukt en heeft eindelijk plezier met Foppe. Leuk ook is de verandering te zien hoe Bessel steeds meer de baas wordt en minder tolerant is. Foppe heeft al enkele keren het nakijken gehad met voer. Aan de voerbak is het voor beiden duidelijk dat geen geruzie is als ik hun beiden tegelijk te eten geef. Maar als ik hun een bot geef heeft Bessel met zijn sterke kaak hem steeds als eerste op. En dan gaat hij naar Foppe toe, gromt en pakt hem de bot af....
Gelukkig is Bessel verder zeer verdraagzaam. Ik ben niet bang dat ik echt problemen krijg. Foppe weet zijn plaats. En hij is slim, hij gaat daar niet om vechten.

Ha Bessel, kom speel met mij!

6 opmerkingen:

 1. Mooie serie Barbara, leuk hoor zo'n overzicht.
  Gefeliciteerd en nog veel plezier samen.
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Jan,
   We zullen zeker nog heel veel plezier samen beleven.
   Vandaag heeft hij al een extra knakworstje gekregen en later krijgt hij nog kuikentjes. En natuurlijk ook nog een pluchen speeltje.
   Groeten, Barbara

   Verwijderen
 2. Hoi Barbara,

  Gefeliciteerd met Foppe.
  Wat heb je weer een mooi overzichtje gemaakt. Prachtig.

  Groetjes Monique.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique,
   bedankt, ook jou gefeliciteerd met Saar. Nu duurt het echt niet lang meer dan kunnen we de (meesten) rakkers van het Leafke nest bij en met elkaar bewonderen.
   Groetjes, Barbara

   Verwijderen
 3. Hoi Barbara, gefeliciteerd met je maatje Foppe. Wat is dat jaar omgevlogen!
  Leuk dat Bessel en Foppe echte maatjes zijn geworden. Dat had je vorig jaar niet gedacht!
  Wij zijn er helaas niet bij a.s. zondag, maar misschien zien we elkaar 6 april in Zutphen (clubmatch) en anders 1 juni (fokkersdag)
  Groetjes, Josette en Amy, en Aike natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met de 1e verjaardag van Foppe!

  Hij heeft het maar getroffen bij jou. Jullie hebben al mooie avonturen beleefd en er zullen vast nog vele volgen.

  Geef Foppe een dikke verjaardagsknuffel van Sinne en mij.

  BeantwoordenVerwijderen