zaterdag 18 mei 2013

Bessel is jarig!

In deze bijdrage zal het vooral over Bessel gaan. Hij wordt namelijk vandaag 10 jaar oud. 
Het is toeval dat Bessel bij mij kwam wonen. Ik kende toen het ras nog niet en kwam, nadat ik rasboeken over honden doorgespit had, bij de Friese Stabij uit. De tijd was rijp en ik had geen weten van dat er iets als een wachtlijst bestaat. Ik wilde nu een hond. De toeval was dat Bessel was overgebleven uit een nest van 10 hondjes. Hij had eerst een baasje, maar omdat het kort voor de vakantie was heeft die ineens toch afgezegd. Nou, ik wilde het hondje wel eerst zien, en dan was nog even een keer over slapen. Na toegezegd te hebben moest ik nog wel de bench, speelgoed, hondenvoer en enkele andere spullen klaarzetten.
Uiteindelijk is Bessel met goed 8 weken bij mij komen wonen.
We schreven juli 2003. Het was de hete zomer, waar we 8 weken achter elkaar van het heerlijkste zomerweer konden genieten. Ik had mijn hondje heel snel geleerd om naar buiten te gaan voor zijn plasjes, de woonkamer was immers steeds open tegen de tuin.


Bessel, ca. 2 jaar oud

Ik had plannen om te werken met Bessel. Het liefst wilde ik jachttraining volgen. Het was immers een jachthond. Zo bezocht ik met hem Heino en Appelscha, twee van de NVSW georganiseerde dagen om kennis te maken met de jacht. Later ben ik bij verschillende groepen nog verder gaan trainen. Het was erg jammer, maar ik deed Bessel daarmee geen plezier omdat hij vreselijk bang was voor de schot. Tenslotte heb ik hem een keer zien weghollen bij een training. Hij ging rechtstreeks naar de auto, die ca. 1 km verderop geparkeerd stond. Toen heb ik het opgegeven. Te vaak heb ik geoefend met de hoop door gewenning komt het dan wel. Neen, de angst werd steeds erger.

Tijdens een kennismaking met de jacht te Appelscha 2004
Foto: Jan Windhouwer

Bessel was vanaf begin aan zeer onzeker, maar ook zeer eigenwijs. Ik wist niet goed hoe ik met hem moest omgaan, hij was heel vaak erg bang. Ik weet nog, dat ik hem 's avonds een keer ca. een half uur op de normale route moest lokken, om met hem bij een opgehangen jas langs te lopen. De jas was waarschijnlijk vergeten door een kind en iemand had ze opgehangen. Maar Bessel vertrouwde absoluut niet. Hij was toen ca. 1 jaar oud. Hetzelfde gedrag vertoonde met 8 jaar, toen hij niet langs een geparkeerd woonmobiel wilde gaan. Elke dag weer oefenden we. Soms lukte het heel normaal langs te lopen, soms enkel met veel moeite en lokken. Ik ben nooit achter gekomen wat hem hinderde. Nu loopt hij weer normaal langs.


Bessel aan de zee, ca. 3 jaar oud.

Toen ik nog in Zoetermeer woonde gingen we heel graag naar het strand en de duinen. Bessel was niet echt dol op de golven, maar vond het wel leuk op de zand te hollen. Een keer heeft hij een glanzend vers visje gevonden en toen we wilden kijken wat hij dan zo interessant vindt, pakte hij het snel op, racete heel ver weg en heeft genoten van het lekker hapje.


spelen met de bal aan het touwtje

Toen we naar Duitsland verhuisden probeerde ik, hem zo weinig mogelijk stress te bezorgen. Ik had zelf ook veel energie nodig. Heel bewust heb ik hem elke dag massages gegeven. Dit heeft hem en mij geholpen om rustig te worden. Op de dagen zelf, dat gepakt en uitgepakt werd had ik hem in mijn auto gedaan. Dit was en is zijn holletje. Hij verblijft heel graag in de auto en voelt zich daar veilig. Ik wilde Bessel bij mij in de buurt. Heel bewust heb ik hem niet in een dierenpension gegeven, in deze drukke periode.


verhuizen!

Bessel smoest graag, zoals waarschijnlijk elke stabij. Alleen heeft Bessel heel gauw genoeg. En wat me ook opgevallen is aan hem, dat hij heel veel moeite heeft om je aan te kijken. In tegenstelling tot Foppe. Deze zoekt oogcontact, Bessel mijdt oogcontact.de mand passt net

Bessel gaat heel graag op de bank liggen. Heel vaak legt hij dan zijn kopje op een kussen. - Wat vermenselijken?


voorkeurshouding, het fijnst is het op de bank


bankhangen

Als we weg gaan op bezoek of met vakantie komt Bessel heel graag mee. Hij kan met vele situaties terecht, als hij maar steun heeft aan ons.wanneer komt vrouwtje terug?

Bessel gaat ook graag in het gras liggen. Sinds Foppe hier is, is hij ook weer liever hele dagen buiten. Toen hij alleen was, ging hij heel vaak naar binnen als het hem te warm werd.


tussen de pinksterbloemen

Bessel heeft niet gezwommen als pup. Toen hij 1 jaar oud was heb ik het hem geleerd. Als jonge hond ging hij om elk waterplas om. Hij wilde niet vies of nat worden. Intussen vindt hij het leuk en is enthousiaste zwemmer.


zwemmen is gezond en leuk


Zijn ogen, zijn mooi kopie, hij kan zo lief kijken en bedelen.


mag ik wat lekkers?

Bessel heeft nu een grote tuin die hij goed verdedigd. Hij heeft vier keer een ree gejaagd. Een daarvan is helaas overleden toen het tegen het hek gesprongen is. Een heeft hij vastgehouden, wat betekent, hij heeft het op zijn plaats gehouden totdat ik erbij was en hem afgeroepen heb. De andere twee zijn over het hek gesprongen en hij heeft braaf bij het hek gestopt ondanks dat het voor hem ook een makkie was, overheen te springen.


Dit is mijn tuin!

Helaas heeft Bessel al een paar keer met de gezondheid te doen gehad. Toen hij zes maanden oud was heb ik gezien dat zijn rechter oog niet gelijk uitziet als het linker. De dierenarts (oogspecialist), heeft jeugdcataract vastgesteld.


het rechter oog met jeugdcataract

In Zoetermeer hadden we een vijvertje. Bessel heeft het hele jaar door alleen daaruit water gedronken. Ook nu nog drinkt hij het liefst water dat afgestaan is. Ik doe daarom ook nooit vloeibare mest in de gieter....


water uit de gieter is het lekkerst!

Het apporteren vindt Bessel ook leuk. Hij wil heel graag wat halen en brengen. Alleen heeft hij niet zo een uithoudingsvermogen. Na drie keer hetzelfde gedaan te hebben vindt hij het al vervelend.apporteren is leuk...

Bessel was net 8 jaar toen hij op een avond heel raar deed en echt pijn leed. Om half elf 's avonds gingen we nog naar de dierenarts. Hij kon niets vaststellen en had hem iets tegen de koliek gegeven. Toen het de andere ochtend weer begon ging de dierenarts röntgen en hij maakte ook een echo. Vergrootte milt - dus meteen opereren! Hij had een milttumor die in de tussentijd al gesprongen was - de buikholte was vol van water. Niet veel honden, ca. 25 procent overleven na een milttumor. Nu, na twee jaar hoop ik dat hij geen kwaadaardige restanten in zijn lijf heeft die weer opspelen kunnen.

 
de kledij na de milttumoroperatie

Hij is een echte reu, en andere reuen hebben niets te grommen of de rughaaren op te richten, anders.... Maar deze keer kwam de boerenhond van achteren aanvallen en daardoor waren mijn man en Bessel erg verrast en kwam elke reactie te laat. Een wondje aan de oren is ergerlijk. We hebben alle moeite gehad om het te laten genezen omdat de kracht van het schudden van het kop de wond steeds weer open liet gaan. Zelfs het goed verbinden heeft niet echt geholpen. Tenslotte moest hij ook nog antibiotica nemen omdat het begon te zweren.

het oor na de ruzie met een boerenhond


Omdat ik nog onzeker was van de milttumor heb ik de bobbel in de mondholte toch maar weg laten halen en onderzoeken. Gelukkig, hij was goedaardig.


de bobbel op het tandvlees ter grootte van een erwt


Sinds Foppe hier is heeft het leven van Bessel een wending genomen. Hij is niet meer alleen en heeft steun en toeverlaat aan Foppe. Soms is hij wel de wijze oude hond, die terechtwijst. Maar veel vaker likken ze elkaars snuit en ook komen ze samen bij mij om geaaid te worden.


Foppe en Besseltijdens het wandelen, neus steeds op de grond

Bessel is een heel lieve hond, die alleen heel veel leiding gebruikt. Omdat hij een reu is denkt hij weliswaar dat hij waken moet en de baas moet zijn. Maar hij heeft heel zwakke zenuwen, men moet hem in de stress steunen en helpen. Hij is goudeerlijk, heeft nog nooit iets gestolen, nooit iemand gebeten of gedreigd te bijten. Hij is prachtig in het omgang met kinderen. Bessel vindt een vreedzame samenleving heel belangrijk. Hij gaat ertussen als er ruzie tussen honden is. Ook vermijdt hij herrie. Hij loopt dan weg, zo ver al hij kan.een tukkie doen

Van harte gefeliciteerd, lieve Bessel, met je 10e verjaardag!

6 opmerkingen:

 1. Bessel 10 jaar, gefeliciteerd!!
  Nog vele jaren samen met Foppe, dat zou mooi zijn,
  voor allebei en voor de baasjes ook natuurlijk.
  De foto van Appelscha 2004 (www.effekijkebijjan.nl) komt me heel bekend voor!
  Heb een goed weeekend. Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Al weer een tijdje geleden heb ik tijdens het surfen de foto voor het digitale album van Bessel 'gejat'. Ik wist niet meer waar ik het vandaan had. Sorry, dat ik je naam als fotograaf niet bijgezet heb. Vandaag heb ik weer eens in je oude album gesurfd. Jammer, dat het niet in dezelfde stijl verder gaat. Je hebt daarmee een heel waardevolle bijdrage aan de vereniging geleverd.
   Nog een goed uiteinde van de pinksterdagen.
   Groetjes, Barbara

   Verwijderen
 2. Bessel, gefeliciteerd!
  Barbara, wat lijkt Bessel qua karakter op mijn Aike! En net zo lief!
  Dat je nog vele jaren van hem mag genieten!
  Groetjes, Josette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de felicitaties. Grappig, dat we beiden een Stabijreutje hebben die een wat speciale aanpak nodig hebben maar in wezen zo trouw en eerlijk zijn.
   Ben benieuwd hoe Amy en Foppe zich ontwikkelen. Vaak zegt men dat de hond zo wordt door de opvoeding en houding. Ik ben heel blij dat ik Monika heb die me steeds weer een spiegel voorhout en mij op mijn fouten attent maakt. Ik denk dat Foppe meer kansen voor een goede ontwikkeling heeft als Bessel. Dit ook in de betrekking hond - Barbara
   Monika heeft al vaker gezegd dat Bessel heel eenvoudig mij niet volledig als baas accepteert. Als hij zich zou onderschikken zou hij niet zo snel van kaart wezen. Zo hard het is, maar ik denk dat ze gelijk heeft.....
   Groetjes en tot gauw op 1 juni.
   Barbara

   Verwijderen
 3. Hoi Barbara,
  Gefeliciteerd met Bessel zijn verjaardag.
  Wat een leuke foto's bij de levensloop van Bessel.
  Een hond met een eigen karakter en mooi hoe Bessel en Foppe elkaar aanvullen. Nog heel veel jaartjes plezier samen met Bessel en Foppe. En laten we Guido ook niet vergeten.
  Groetjes Monique en een flinke lik van Saar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique,
   Bedankt voor de goede wensen en de lik.
   Ja, ik vind het steeds leuker hoe Bessel en Foppe met elkaar omgaan en hoe verschillend ze zijn. Bessel is een heel fijne hond waar Foppe nog heel veel kan leren van. Bijvoorbeeld hoe Bessel met de kinderen omgaat of hoe Bessel 's avonds bij vreemde mensen op straat langs gaat. Foppe is nog steeds wat schichtig en ik houd hem in deze situaties heel kort.
   Tot gauw!
   Groetjes, Barbara

   Verwijderen